AL: "Analyysi: Miten kehitetään älykäs Tampere?"

9.1.2014

1. Tampereen seutu on yksi innovatiiviset kaupungit -ohjelman vetureista. 2. Tampereella paneudutaan älykkääseen kaupunkiin, uudistuvaan teollisuuteen ja terveyteen. 3. Käytännössä ohjelma voi luoda esimerkiksi Tesomalle kokeiluja, joissa asukkaat testaavat ennaltaehkäiseviä terveyspalveluja.

Tampere on yksi innovaatiokehityksen veturialue. Työ- ja elinkeinoministeriön Innovatiiviset kaupungit -ohjelmaan (Inka-ohjelma) valittiin viisi teemaa ja 12 kaupunkiseutua. Tarkoitus on tehdä suomalaisesta osaamisesta vientituote.

Tampereella paneudutaan älykkääseen kaupunkiin ja uudistuvaan teollisuuteen. Lisäksi Tampere on mukana Oulun vetämässä terveys-teemassa. Koko Inka-ohjelmaan on tulossa rahoitusta yhteensä 30 miljoonaa vuosittain. Rahoitus tulee valtiolta, kunnilta, yksityisiltä ja erilaisista rahastoista, kuten EU:lta.

Mitä Tampereella toteutettavat teemat tarkoittavat käytännössä? Hanke on vasta alussa ja mahdollisia suuntia on paljon. Keskeistä on myös käsitteiden selventäminen.

– Älykäs kaupunki on käsitteenä ihan levällään, ja ihmiset puhuvat sujuvasti eri asioista. Yleistä käsitettä ei ole. Mitä jos Tampere ottaisi vahvan roolin ja loisi älykkään kaupungin mallin, joka voidaan kehittää vientituotteeksi, kehitysjohtaja Jyrki Laiho sanoo.

Palvelut ovat iso keskeinen teema. Projektipäällikkö Jari Jokisen mukaan ohjelmassa voidaan esimerkiksi kehittää sitä, miten palvelut ja resurssit kohdistuvat oikeisiin tarpeisiin.

Koko ohjelman keskeinen tarkoitus on luoda yrityksille mahdollisuuksia kansainvälistyä.

Tredean toimitusjohtaja Päivi Myllykangas kertoo, että Tampereen seudulla Inka-ohjelmassa on tarkoitus hakea yritysten yhteistyöhön uusia toimintamalleja ja -tapoja. Keskeistä on, että toiminta lähtisi yrityksistä ja että se vetäisi mukaan uusia innostuneita toimijoita.

Ongelma tähän asti on, että yritykset toimivat tahoillaan, ja yhteistyötä syntyy, jos on syntyäkseen. Uusia yhteistyökuvioita ruokkivalle toiminnalle on varmasti tarvetta.

Toinen kunnianhimoinen tavoite on, että eri tahot toimisivat yrityksiin päin hyvin yhteistyössä vaikka toimijoita onkin monta. Ajatuksellisesti yrityksille olisi siis yksi luukku josta pääsisi eteenpäin. Se ei kuitenkaan tarkoita erilaisten tahojen survomista väkisin yhteen vaan toimivan, ulospäin yhtenäisen verkoston luomista.

Terveyteen liittyvää ohjelmaa vetää Oulu ja Tampere on mukana kumppanina. Tampereella on virinnyt ajatus kokeilla hankkeita muun muassa Tesomalla, jossa kehittämishankkeita on muitakin.

FinnMedin toimitusjohtaja Matti Eskola kertoo, että vapaaehtoiset asukkaat voisivat olla mukana esimerkiksi sydän- tai tuki- ja liikuntaelinsairauksien ennaltaehkäisyyn liittyvissä kokeiluissa, joissa voisi nähdä elämäntapojen muutosten tai lääkityksen vaikutuksen terveyteen. Toinen kehittämiskohde ovat liikuntaan ja vapaa-ajan aktiivisuuteen liittyvät sovellukset.

Lähde: Aamulehti

« Takaisin