Avoin Tampere -ohjelman tavoitteet on tehty rikottaviksi

16.1.2014

Tampereen kaupungin elinkeinopoliittinen Avoin Tampere -ohjelma (2012–2018) ylitti ensimmäisenä täytenä toimintavuotenaan sille asetetut tavoitteensa.

Vuonna 2013 Avoin Tampere -ohjelman avulla Tampereen seudulle luotiin 293 uutta työpaikkaa, joista 120 syntyi kansainvälisiin ja kasvuryityksiin. Uusia yrityksiä syntyi ohjelman toimenpiteillä 31 kpl. Tavoitteena oli, että ohjelma pystyisi luomaan 200 työpaikkaa ja 30 yritystä.

Osana Avoin Tampere -ohjelmaa toimii Startup Tampere -hanke, jossa on rakennettu rahoitusratkaisuiden paketti alku, kasvu- ja kansainvälistymisvaiheessa olevien yritysten alueellisten rahoitusmallien kehittämiseen, pilotoimiseen sekä vakiinnuttamiseen. Hankkeen toimin Tampereen enkelisijoittajaverkostoon saatiin viime vuonna yli 40 henkilöä. Tavoitteena oli 20 henkilöä. Startup-putkesta saatiin 2,5, M€ rahoitusta ja yksi yritys sai riskirahoituksen.  Tavoitteena oli 1 M€:n rahoitusmassa. Hankkeessa on haettu merkittävää kehitystä rahoituskäytäntöjen lisäksi myös koko yrityskentän sijoitusvalmennukseen; siihen osallistuikin viime vuonna yli 50 yritystä, joka ylittyi tavoitteesta 30 yrityksellä.

Tampereesta avoimen innovaatiotoiminnan kansainvälinen keskus

Sen lisäksi, että Avoin Tampere -ohjelma tavoittelee uusien yritysten ja työpaikkojen syntymistä ja keskittyy pääomasijoituksien houkutteluun, se synnyttää avoimen innovaatiotoiminnan ympäristöjä. Uuden Tehtaan toiminta on vakiinnuttanut Tampereella asemansa ja saavuttanut merkittävää kansainvälistäkin tunnustusta. Viime vuoden uusi avaus oli Tohloppiin perustetun media-alan osaamis- ja yrityskeskittymän, Mediapoliksen, toiminnan aloittaminen.

Ohjelma on keskittynyt myös Nokia-klusterin rakennemuutokseen esimerkiksi Tietoalan Uudet Työpaikat -hankkeen avulla. Siinä on tehty tietoalan innovatiivisia yrityksiä näkyviksi kansainvälisille rahoittajille ja järjestetty mm. RecruIT Tampere -rekrytointitilaisuuksia, jotka ovat keränneet yli 800 kävijää.

Avoimen datan tiimoilta Avoin Tampere on toiminut Open Data Tampere Region -hankkeen kautta. Siinä avataan Tampereen kaupungin julkisia tietovarantoja mahdollisimman laajasti. Hankkeessa järjestettiin viime syksynä avoimeen dataan perustuva Apps4Pirkanmaa-sovelluskilpailu, jonka parhaimmisto oli voitokas kansallisessa App4Finland-kilpailussa.

Kuluva vuosi tuo Tampereelle kansallisen INKA-ohjelman Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus -teeman koordinoinnin. Lisäksi Tampere on mukana Oulun vetämässä terveys-teemassa.

- Avoin Tampereen toiminta on täysin linjassa uuteen ohjelmaan. Haemme yritysten yhteistyöhön uusia toimintamalleja ja -tapoja, kertoo Avoin Tampere -ohjelman johtaja Seppo Haataja.

Lisätietoja:
Seppo Haataja, Avoin Tampere -ohjelmajohtaja
puh. 040 500 3475
seppo.haataja(at)tredea.fi

« Takaisin