Howy Jacobsin johtamalle tutkimusyksikölle Suomen Akatemian tutkimuksen huippuyksikön rahoitus

5.6.2013

Pirkanmaan brändilähettiläänä toimivan, professori Howy Jacobsin Tampereen yliopistossa johtama mitokondriatutkimus on valittu yhdeksi Suomen Akatemian huippuksiköksi kaudelle 2014–2019. Suomen Akatemian hallitus valitsi 14 uutta tutkimuksen huippuyksikköä tiistaina 4.6.

Tämä on kolmas kerta, kun Jacobsin tutkimusryhmä saa Akatemian tutkimuksen huippuyksikön rahoituksen.

- Olemme hyvin otettuja luottamuksesta, jota Suomen Akatemia on osoittanut tutkimustamme kohtaan ja lupaamme, että sen myöntämä tutkimusrahoitus käytetään parhaalla mahdollisella tavalla, professori Jacobs sanoo.

Jacobs pitää ryhmänsä avaintekijänä sen todellista kansainvälisyyttä. Yli puolet tutkijoista rekrytoidaan ulkomailta, ja väiteltyään tohtoriksi tutkijat lähtevät ulkomaille tekemään jatkotutkimusta. Tutkimusryhmällä on myös yhteistyölaboratorioita monissa maissa. Yhteistyössä on mukana myös tutkijoita Helsingin yliopistosta.

Ryhmän tutkimus ulottuu perus- ja soveltavista tieteistä kliinisiin tieteisiin, kun se tutkii mitokondrioiden toiminnan perusperiaatteita. Tutkijat analysoivat erilaisia mitokondrioiden toimintahäiriöiden mekanismeja ja niitä sairastumiseen johtavia seurauksia, joita toimintahäiriöillä on. Tutkimuksessa kehitetään myös uusia hoitomuotoja, joilla voidaan tulevaisuudessa saavuttaa suuria terveyshyötyjä.

Huippuyksikköhakuun jätettiin tällä kertaa 128 aiehakemusta, joista Akatemia kutsui varsinaiseen hakuun 34 hakijaa.  Kansainvälinen arviointipaneeli arvioi hakemukset, ja yksiköiden edustajat haastateltiin Akatemiassa.

- Suomen Akatemian huippuyksikköohjelma tunnistaa ja edistää kolmea tieteen perusperiaatetta: innovaatioita, kansainvälisyyttä ja tutkimuksen vaikuttavuutta. Jotta pääsisimme hyödyntämään koko maasta löytyvän potentiaalin ja saisimme tieteestä tulevaisuuden hyvinvointia tuottavan moottorin, huippuyksikköohjelmaa ja sitä ohjaavaa politiikkaa pitäisi laajentaa huomattavasti. Sen sijaan, että meillä on muutama kymmenen huippuyksikköä kuten nykyisin, meillä voisi olla satoja, jotka kaikki pyrkivät olemaan alansa kansainvälisiä huippuja, professori Howy Jacobs linjaa.

Tampereen yliopistossa toimii ennestään Howy Jacobsin edellinen tutkimuksen huippuksikkö ja professori Pertti Haapalan johtama Yhteiskunnan historian huippuyksikkö, joka aloitti toimintansa vuoden 2012 alussa.

Howard T. Jacobs on molykyylibiologian professori Tampereen yliopiston biolääketieteellisen teknologian yksikössä.  Nykyisin hän toimii Akatemian nimittämänä akatemiaprofessorina.

Suomen Akatemia rahoittaa kansallisen tutkimuksen huippuyksikköohjelman kautta korkeatasoisia tutkimus- ja tutkijankoulutusyksiköitä. Akatemia määrittelee huippuyksiköt suomalaisen tutkimuksen lippulaivoiksi, jotka oman tieteenalansa kansainvälisessä kärjessä uudistavat tutkimusta, kehittävät luovia tutkimusympäristöjä ja kouluttavat uusia lahjakkaita tutkijoita.

FinMIT Centre of Excellence

Lisätietoa:
Professori Howy Jacobs, Howard.T.Jacobs@uta.fi, 050 318 3526 ja +358 50 341 2894

Katso Howy Jacobsin tarina Pirkanmaan brändin sivuilla.

Lähde: http://www.uta.fi/tuutti/ilmoitus.php?palsta=127&ilmoitus=85657

« Takaisin