Kehittäjäyhteisö ratkoo NASAn ongelmia Tampereella

6.3.2013

Tampere isännöi 19.-21. huhtikuuta Spaceship-kehittäjätapahtumaa, joka on osa maailmanlaajuista International Space Apps Challengea. Tilaisuus kokoaa 300-400 teknologia- ja liiketoimintaosaajaa viikonlopuksi ideoimaan ja työstämään USA:n ilmailu- ja avaruushallinnon NASAn ja suomalaisyritysten asettamia kehittämishaasteita. Työssä on käytössä NASAn avoimen datan kirjastossa julkaistu materiaali.

Suomen Spaceship-tapahtuman osanottajat ratkovat haasteita samanaikaisesti kuin sadat muut Space App Challenge -tiimit eri puolilla maailmaa. Yhteistapahtuma järjestetään 70 kaupungissa ja myös avaruudessa, jossa siihen osallistuvat asiantuntijat maata kiertävältä kansainväliseltä avaruusasemalta. Kaikki osanottajat voivat kommunikoida keskenään. Tampereen Spaceship-viikonlopun järjestää tamperelainen vapaaehtoisyhteisö yhteistyössä Hermian innovaatiokeskus Uuden Tehtaan kanssa.

− Tapahtuman saaminen Tampereelle on näyttö siitä, että olemme onnistuneet paikallisten sovelluskehittäjien ja kehittäjäyhteisön kanssa ja työmme noteerataan myös kansainvälisesti, perustelee projektipäällikkö Sointu Karjalainen Uudelta Tehtaalta.

− Uudella Tehtaalla olemme alusta asti lähteneet innovoinnissa ja kehittämistyössä ruohonjuuritasolta eli olemme korostaneet kehittäjien aktiivista roolia ja omaehtoista toimintaa. Vireä kehittäjäyhteisö on valtava voima. Sama linjaus on nyt tässä NASAn maailmanlaajuisessa tapahtumassa, isommassa mittakaavassa vain. Tapahtuma yhdistää työhön mukaan ihmisiä eri puolilta maailmaa.

Kehittämishaasteet julki 15. maaliskuuta

NASAn aloitteesta syntynyt Space Apps Challenge -tapahtumaketju pyrkii edistämään avoimen lähdekoodin sovellusten ja ratkaisujen kehittämistä ja hyödyntämistä avaruustutkimuksessa. Toinen keskeinen tavoite ovat laajasti ihmiskuntaa hyödyttävät sovellukset esimerkiksi energia- ja ympäristöteknologioiden kehittämiseksi.

Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran 2012, ja sen tuloksena syntyi yli 100 avoimeen lähdekoodiin perustuvaa ratkaisua. Vuonna 2012 osallistujia oli yli 2 000. Suomesta ei osallistuttu viime vuonna.

Tänä vuonna NASA julkaisee 55 kehittämishaastetta kiinnostuneiden tutustuttavaksi 15. maaliskuuta. Spaceship-tapahtumassa Tampereella kehittäjätiimit saavat työstettäväkseen myös suomalaisyritysten asettamia haasteita yhdistäen teknologian ja liiketoiminnan. Jokaisessa tapahtumakaupungissa tuomaristo valitsee viikonlopun tuloksista kaksi parasta tiimiä, jotka jatkavat NASAn kansainväliseen loppukilpailuun.

Myös yritykset palkitsevat kehittäjätiimejä, esimerkiksi Suomessa Nokian ja Microsoftin yhteinen mobiilisovellusten kehittämisen kiihdytysohjelma AppCampus palkitsee parhaan Nokia-ympäristöön tehdyn ratkaisun 20 000 eurolla.

ICT-alan ja avaruusteknologian huippunimet mukana tapahtumassa

Tampereen Spaceship-tapahtumasta on tiedossa intensiivinen tehoviikonloppu, jossa uutta ajattelua virittävät niin haasteiden parissa työskentelevät tiimit kuin huipputason keynote-puheenvuorotkin.

Tampereella kuullaan avaruusteknologian ja ict-alan huippunimiä, mukana ovat muun muassa Matthew McGullough, GitHub, Peter Vesterbacka,Rovio Entertainment, Walter Schmidt ja Sebastian von Alfthan, Ilmatieteen laitos, Jaan Praks, Aalto-yliopisto, Pekka Janhunen, Kumpula Space Center.

Kehittäjätiimeihin voi nyt ilmoittautua

Spaceship-työskentelyyn odotetaan teknologia- ja liiketoimintaosaajia, opiskelijoita, tutkijoita ja asiantuntijoita yrityksistä. Ilmoittautuminen tiimeihin on käynnissä osoitteessa http://spaceappschallenge.org/location/tampere/

Ennen Spaceship-viikonloppua Tampereella järjestetään kaksi ennakkotapahtumaa 23. maaliskuuta ja 13. huhtikuuta. Näissä osanottajilla on mahdollisuus tutustua ja muodostaa tiimejä.

Tampereen Spaceship-tapahtuman mahdollistavat AppCampus, Rovio Entertainment, Symbio, Arch Red, Futurice, 27 Films Productions, Servergy, GitHub, Särkänniemi, Avoin Tampere -elinkeino-ohjelma ja Hermian Uusi Tehdas.

Lisätiedot:
Projektipäällikkö Sointu Karjalainen, puh. 040 823 5371, sointu.karjalainen@hermia.fi
http://spaceship.fi/
http://spaceship.fi/misc/pdf/SpaceshipFAQ.pdf
http://spaceappschallenge.org/
https://www.facebook.com/pages/Spaceship/101563613347402
https://twitter.com/spaceshipfin

« Takaisin