Jussi Heinilä ja Timo Pulkki

Täältä tullaan! Pirkanmaan alueellisessa pitching-kilpailussa voittoisan myyntipuheen piti yrityksen myynnistä ja markkinoinnista vastaava Timo Pulkki (oik.), hänen iloaan seuraa StartUp Tampereessa enkeli- ja pääomasijoittajien verkostoja aktivoiva Jussi Heinilä.

StartUp Tampere puolivälissään: Ohjelma aktivoinut rahoituksen järjestymistä yrityksille

9.10.2013

Alku-, kasvu- ja kansainvälistymisvaiheessa olevien yritysten rahoituksen järjestämiseksi perustettu StartUp Tampere -hanke on onnistunut aktivoimaan yritysten, enkeleiden ja pääomasijoittajien kanssakäymistä ja kohtaamisia. Puolivälissään ohjelma on hyvin tavoitteissaan. Pirkanmaalla bisnesenkeleiden määrä on noussut vuoden aikana 15:stä 50:een. Lisäksi 150 pääomasijoittajaa on haastateltu ja analysoitu. Toimijoista on koottu tietokanta, jonka kautta voidaan hakea sopivia sijoittajia yritysten pääomasijoitustarpeisiin. 50 yritystä on eri sijoittajatapahtumissa esittänyt myynti- ja sijoittajapresentaationsa potentiaalisille sijoittajille.

StartUp Tampereen tavoitteena on myös sekä yrittäjien että enkelisijoittajien valmennus.  Yli 50 yritystä on saanut sijoitusvalmennusta ja 40 investoijaa ja enkeliä on valmennettu. Bisnesraateihin on osallistunut 26 yritystä.

− Tavoitteena on, että yli kymmenen kohdeyritystä saa enkelirahoitusta projektin aikana. Tähän mennessä jo useita yrityksiä on saanut sijoituksen, mutta vielä useampien neuvottelut ovat käynnissä. Sijoitetuista summista tai lukumääristä ei vielä ole julkista arviota, kertoo projektipäällikkö Jouni Myllymäki.

StartUp Tampere on yhteistyökumppaniensa kanssa järjestänyt puolenkymmentä pitch-tilaisuutta startup-yrityksille, muun muassa joukkorahoitusinfoja, kaksi Value Creation Forumia ja valmentanut neljän pirkanmaalaisyrityksen sijoittajatapaamisen Kiinaan. Deal flow’n näkyvyyttä parantaa www-sivusto tamperestartups.fi, jossa esitellään Tampereen seudun uusia yrityksiä sijainteineen ja joka helpottaa yhteistyökumppanin, asiakkaan tai jopa sijoittajan löytymistä.

Ohjelmassa on myös valmistunut esiselvitys finanssilainsäädännön joukkorahoitusta koskevista vaatimuksista ja rajoituksista sekä ja joukkorahoituksen toimintaedellytyksistä alueella. Selvitys löytyy ohjelman www-sivuilta.

Lisäksi on tehty alueellisen rahaston perustamiseen liittyvää selvitystyötä. Sen perusteella on ilmeistä, että pelkästään alueella toimivalla rahastolla ei ole toimintaedellytyksiä, mutta valtakunnallisesti toimiva rahasto on mahdollinen. Rahaston toiminta on roadshow-vaiheessa, jossa sen toimintamallia esitellään kotimaisille ja ulkomaisille institutionaalisille sijoittajille.

− Ohjelma on osoittanut tarpeellisuutensa yritysrahoituksen erilaisten väylien kokoamisessa, näkyväksi tekemisessä ja aktivoimisessa. Rahoitustavat eivät ole uusia, mutta alueellisesti ne ovat olleet sirpaleisia. Tärkeimmäksi huomioksi rahoituksen varmistamisessa on noussut liiketoiminnan ja -ideoiden valmennuksen ja kehityksen merkitys, arvioi Tredean toimitusjohtaja Päivi Myllykangas.

Tamturbo pitchasi voittajaksi

Osana StartUp Tamperetta järjestettiin 8. lokakuuta pirkanmaalaisille kasvuyrityksille alueellinen pitching-kilpailu. Sen voittaja saa valmennusta sijoittajaesitykseensä sekä osallistumisen Euroopan suurimpaan startup- ja sijoittajatapahtumaan Slushiin Helsinkiin marraskuun puolivälissä. Se saa mukaansa kokeneen neuvonantajan sekä pääsee tapaamaan kansainvälisiä pääomasijoittajia ja kumppaneita.

− Kisaan pyrki yli 25 yritystä, ja mukaan valitut olivat todella hyvää ainesta, iloitsee pitching-kilpailun idean isä ja StartUp Tampere -ohjelmassa pääomasijoittajaverkostojen kokoamisesta vastaava Jussi Heinilä Accelerando Oy:stä.

Itse kisassa kolmen kärki erottui selvästi. Pirkanmaalaisten bisnesenkeleiden raati äänesti voittajaksi öljytöntä paineilmaa tuottavien suurnopeuskompressorien teknologiaa kehittävän ja kompressoreita valmistavan Tamturbon.

Toiseksi tuli Sensotrend, joka kehittää sähköistä diabetes-päiväkirjaa. Sen avulla voi monitoroida verensokeritasoon vaikuttavia tekijöitä päivän aikana, ei vain verensokeritasoa.

Kolmannen sijan otti Jalava Sensors. Se kehittää sensoriteknologiaa, joka tunnistaa raskaiden ajoneuvojen renkaisiin, laakereihin ja jarruihin liittyviä ongelmia ja varoittaa niistä ja huoltotarpeista etukäteen.

− Alkavien yritysten kenttä on saatu nyt hyvin viritettyä, ensi vuonna StartUp Tampere hakee enkeli- ja pääomasijoittajaverkostojen piiriin jo vähän pidemmällä edenneitä yrityksiä, Heinilä ja Myllymäki sanovat.

Lisätietoja
Projektipäällikkö Jouni Myllymäki, Startup Tampere -ohjelma, puh. 050 434 5820
Jussi Heinilä, enkeli- ja pääomasijoittajien verkostot ja toiminta, puh. 040 535 3873

www.startuptampere.fi – tietoa Startup Tampereen toimista
www.tamperestartups.fi – sijaintikartta Tampereen seudun startup-toimijoista

« Takaisin