Hermia Groupin Matti Saastamoinen ja Jarkko Moilanen Tampereelle saatujen kunniakirjojen kera. (Kuva: Olli-Pekka Orpo)

Hermia Groupin Matti Saastamoinen ja Jarkko Moilanen Tampereelle saatujen kunniakirjojen kera.

Kuva: Olli-Pekka Orpo

Tamperelaiset menestyivät Apps4Finland-kisassa

9.12.2013

Tamperelaiset avoimen datan osaajat nappasivat avoimen datan Suomen mestaruuskilpailusta, Apps4Finland, yhteensä seitsemän palkintoa. Kilpailuun osallistuivat kaikki tänä vuonna aiemmin järjestettyyn Apps4Pirkanmaa-kilpailuun innovoidut avoimeen dataan perustuvat sovellukset ja ideat.

Avointa dataa edistävän Apps4Finland-kilpailun palkinnot jaettiin 3. joulukuuta palkintojenjakotilaisuudessa Helsingissä. Tamperelaisten ei tarvinnut palata kotiin tyhjin käsin.

Hannu Tapanilan ”Nysse” voitti Poikkeustilanteiden hallinta -haastekilpailun sekä sai Vaikuta-sarjasta kunniamaininnan. Nysse on helppokäyttöinen Tampereen joukkoliikenteen mobiilisovellus Windows Phone 8 -laitteille. Nysse palkittiin aiemmin myös Apps4Pirkanmaa-kilpailun sovellussarjan parhaana työnä.

Tampereen kaupungin ja ITS Factoryn kilpailutyö pärjäsi mainiosti Mahdollista-sarjassa. Osittain samojen tekijöiden kilpailutyö voitti myös Liikenneviraston asettaman Joukkoliikennepalvelujen kehitys -haasteen. Hermia Groupin Jarkko Moilanen ja Matti Saastamoinen olivat suomalaisen avoimen datan verkoston avoimeksi tukisivustoksi perustetulla avoindata.net:llä Mahdollista-sarjan yleisön suosikki. He saivat tästä haastesarjasta myös kunniamaininnan. Tamperelaisten menestystä täydensi Marko Suvila, jonka työ ”Resurssien hallintaohjelmisto kotihoitoon” valittiin puolestaan Innostasarjassa yleisön suosikiksi.

Tamperelaisten meriitti on myös se, että aiemmin tänä vuonna järjestetty Apps4Pirkanmaa on ensimmäinen alueellinen avoimen datan osaajille järjestetty kilpailu Suomessa. Apps4Pirkanmaasta on tarkoitus tehdä jokavuotinen tapahtuma, ja ensi vuonna myös muilla alueilla seurataan Pirkanmaan esimerkkiä omien Apps-kisojen muodossa.

– Tamperelaisten esiinmarssi Apps4Finland-kilpailussa on iloinen osoitus täällä olevasta osaamisesta sekä palkinto kuluvana vuonna tehdystä työstä avoimen datan edistämiseksi, kommentoi projektipäällikkö Matti Saastamoinen Open Data Tampere Region -projektista.

– ITS Factory ja Open Data Tampere Region -hankkeet ovat yhdessä Tampereen kaupungin kanssa nostaneet nopeassa aikataulussa Tampereen avoimen datan profiilia avaamalla kymmeniä datajoukkoja ja rajapintoja sekä tukemalla kehittäjiä parempien ratkaisujen toteuttamiseksi. Tätä työtä tullaan jatkamaan myös tulevana vuonna, Saastamoinen jatkaa.

Apps4Finland-kilpailu innostaa avoimien tietovarantojen luovaan käyttöön. Kilpailussa oli neljä pääsarjaa, joihin pystyi osallistumaan niin sovelluksin, datanavauksin, visualisoinnein, ideoin kuin uusien datan hyödyntämistapojen kera. Palkintoja jaettiin viidettä kertaa järjestetyssä kisassa kaikkiaan 27 500 euron arvosta. Kilpailun järjestivät Forum Virium Helsinki ja Suomen Verkkodemokratiaseura ry.

Tampereelle saadut palkinnot (7 kpl):

Vaikuta-sarja:
Kunniamaininta: Nysse, Hannu Tapanila

Mahdollista-sarja:
2. sija: Avoimen liikennedatan jakelu Tampereella, Tero Piirainen, Mika Kulmala, Tero Myyryläinen

Kunniamaininta:avoindata.net, Jarkko Moilanen, Matti Saastamoinen

Haaste: Poikkeustilanteiden hallinta
Voittaja: Nysse, Hannu Tapanila

Haaste: Joukkoliikennepalvelujen kehitys
Voittaja: Joukkoliikenteen infrastruktuuritieto, Mikko Rinne, Tero Piirainen, Petri Helenius

Yleisön suosikit:
Mahdollista-sarja: avoindata.net, Jarkko Moilanen, Matti Saastamoinen
Innosta-sarja: Resurssien hallintaohjelmisto kotihoitoon, Marko Suvila

Lisätietoja
Matti Saastamoinen, projektipäällikkö,Open Data TRE / HermiaGroup, matti.saastamoinen@hermia.fi, 040 820 4610
Tero Piirainen, System Architect, Smart Traffic Business Development, ITFactory/Tampereen yliopisto, tero.piirainen@uta.fi, 050 526 2920

Open Data Tampere Region: Edistää julkisten tietovarantojen avaamista ja hyödyntämistä Tampereen seudulla. Projektista vastaavat Tampereen seudun Digitaaliset sisällöt - osaamiskeskusohjelma, Hermia Group, Tampereen kaupungin tietohallintoyksikkö ja Avoin Tampere -ohjelma. http://hermia.fi/opendatatre

ITS Factory: ITS Factory on Tampereen kaupunkiseudun ja alan yritysten yhteistyössä syntynyt älyliikenteen innovaatio-, kokeilu- ja kehitysympäristö. ITS Factory tehostaa merkittävästi älyliikenteen toimijoiden yhteistyötä ja luo suomalaiselle teollisuudelle uusia vientimahdollisuuksia. http://itsfactory.fi

Apps4Pirkanmaa-kilpailu: Kilpailu avoimen datan sovellusten, hyödynnettävyyden ja käytettävyyden kehittämiseksi Pirkanmaalla. http://apps4pirkanmaa.fi

Apps4Finland-kilpailu: Avoimen datan innovaatiokilpailu, joka järjestettiin tänä vuonna viidettä kertaa. http://apps4finland.fi

Tampereen kaupungin datakatalogi: http://data.tampere.fi

« Takaisin